Skatāmies filmas programmas ‘’Latvijas skolas soma” ietvaros (05.05.2022)

 

somaLatvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas dienas priekšvakarā 3.maijā Liepājas 8.vidusskolas 10.-12.klašu un 1.-3.klašu skolēni skatījās filmas programmas “Latvijas skolas soma” ietvaros.

10.-12.klašu  skolēni noskatījās dokumentālo filmu “Drosmes diena”. Klases stundā tika pārrunāts par grūto pārmaiņu laiku Latvijā 80.gadu beigās un 90.gadu sākumā, kad tika atjaunota Latvijas Republikas neatkarība, kā arī jaunieši diskutēja par tēmu ”Kas ir drosme?”.

Filmas “Drosmes diena” pamatā ir materiāli par 1983. gada tiesas prāvām pret citādi domājošajiem – šajā gadā uz cietumiem un nometnēm tika nosūtīti ārkārtīgi daudz cilvēku, kuri nespēja samierināties ar pastāvošo iekārtu. Tomēr kāds no tiesājamiem atļāvās līdz šim neiedomājamo – publiski skaļi paust patiesību par vardarbīgo padomju valsti un okupāciju. Tas bija Gunārs Astra. Tā bija īstena drosme, kas līdz pat Atmodas gadiem un PSRS sabrukumam iedrošināja tautu nebaidīties. Gunārs Astra tika divas reizes represēts, kopumā ieslodzījumā pavadīja nepilnus 20 gadus.

Savukārt 1.-3.klašu skolēni noskatījās latviešu animācijas filmu “Dusmu kule”, kas veltīta ekoloģijas tēmai. Filmas sižets ir  balstīts uz A. Vanagas  “Plastmasas huligāni” grāmatas motīviem, un tā stāsta par plastmasas maisiņu.

Klases stundā skolēni pārrunāja tēmu par dabas saudzēšanu. Šī tēma ir aktuāla sevišķi pavasarī, kad pēc sniega nokušanas visur mētājas atkritumi. Kas notiek, ja zemē nomet vienu plastmasas maisiņu vai konfekšu papīriņu ? Cik ilgi sadalās atkritumi? Kāpēc ir svarīgi saglabāt tīru vidi? Vai skolēnu ģimenes piedalās Lielajā talkā? Vai aiz sevis savāc atkritumus?

No skolēnu rakstītā pēc animācijas filmas “Dusmu kule “ noskatīšanās:

  • “Mūsu ģimenei ir ļoti svarīgi aiz sevis savākt atkritumus, un mēs vēl tos sašķirojam”;
  • “Patīk, ka aizbraucam pie dabas, un viss ir sakopts”;
  • “Mēs nekad nenometam papīriņus uz ielas, tas ir labi”;
  • “Mamma māca- nemet gružus- liec kabatā”;
  • “Mamma rājas, ka kabatā papīri, bet tas jau labi!”;
  • “Dažreiz eju gar jūru, un kaitina atkritumi, kas skalojas jūras krastā, tad es cenšos savākt”;
  • “Arī kaijas piesārņo pagalmus”;
  • “Labi, ka tagad var nodot pudeles un dabūt naudiņu!”

Informāciju sagatavoja : direktores vietniece audzināšanas darbā D. Mickus

FacebookTwitter