“1 diena Tev!” (26.05.2023)

23.maijā Liepājas 8. vidusskolas 7. – 12. klašu skolēnu un interesentu grupas no citām pilsētas izglītības iestādēm tika aicināti piedalīties karjeras attīstības atbalsta pasākumā “1 diena Tev!”. Kopumā pasākumā piedalījās 105 skolēni no Liepājas 8. vidusskolas un Oskara Kalpaka Liepājas 15. vidusskolas.

Karjeras attīstības atbalsta pasākuma mērķis bija sniegt informatīvu atbalstu skolēniem par viņiem aktuālām problēmām dažādu aktivitāšu laikā. Pasākuma “1 diena Tev!” laikā dažādu jomu speciālisti un profesiju pārstāvji darbojās kopā ar skolēniem, profesionāļi bija sagatavojuši dažādas aktivitātes, kuru ietvaros runāja ar skolēniem par viņiem aktuālām problēmām – izglītība, ģimene, attiecības, atkarību izraisošo vielu lietošana un jēgpilna brīvā laika pavadīšana.

Pasākumu atklāja Liepājas 8. vidusskolas direktore Anita Kuncīte, aicinot skolēnus izmantot lietderīgi tiem doto laiku un saņemt sev vajadzīgās atbildes.

Aktivitātes vadīja:

Liepājas pilsētas Izglītības pārvaldes Zinātnes un izglītības inovāciju centra projekta “Inovāciju centra attīstība Liepājas pilsētā” vadītāja, biedrības “Radi Vidi Pats” aktīviste Laura Grundmane, kura stāstīja par personīgajiem ieguvumiem un nākotnes pasaules modeli – kāpēc izvēlēties karjeru STEAM – vides zinātņu un ilgtspējīgu tehnoloģiju attīstības jomā. Aktivitātes ievadā Laura dalījās personīgajā pieredzē izvēloties gan tālāko izglītību, gan izmantojot iespējas piedaloties jauniešiem domātos starptautiskos projektos. Skolēni kopā ar Lauru pilnveidoja izpratni, ko nozīmē ilgtspēja šodienas kontekstā un spēlēja spēli, kas veicināja izpratni un prasmi sadarboties zaļākas un ilgtspējīgas pasaules izveidē.

Dienvidkurzemes novada domes priekšsēdētāja vietnieks attīstības jautājumos Raivis Kalējs. Raivis vadīja aktivitāti, kuras ietvaros pilnveidoja izpratni par improvizācijas, līderības un komandas darbu dzīvē, darbā un brīvajā laikā”. Kā Raivis rakstīja, tad katrs no mums ikdienā sapņo par ideālo pasauli, kurā ir stabilitāte, paredzamība, vienkāršība un noteiktība, taču realitātē mēs sastopamies ar dažādām neparedzamām situācijām, kurās ir jāpielāgojas, jāpieņem tūlītēji lēmumi, jāizrāda iniciatīva un arī jākļūst par komandas spēlētāju.

Emotologs, SIA”ATILE” dibinātāja un kultūras pasākumu organizatore Elita Karzone skolēniem pastāstīja par pašapziņas saistību ar emocijām. Skolēni noskaidroja, ka katra mūsu piedzīvotā emocija ieguļas mūsu ķermenī. Ar fizisku kustību mēs paši palīdzam enerģiju iekustināt, lai emocijas mūs nenospiež un tās ir vieglāk pieņemt. Skolēni uzzināja, kas ir emocijas un emocionālā inteliģence, vai emocijas vada mūs vai mēs tās pārvaldām. Aktivitātes laikā skolēni strādāja pie tā, kā pārstāt “domāt”, “vērtēt”, “analizēt” un “prognozēt”, bet gan nonākt kontaktā ar savām sajūtām un skaidri definēt emocijas. Kā arī centās  aizskart savas zemapziņas slāņus un strādāt ar savu pašapziņu. Tika izspēlētas dažādas situācijas un pārrunāts kā strādāt ar savām emocijām patstāvīgi un tās veselīgi izreaģēt. Tādā veidā skolēniem ir metodes, kuras pielietot, lai harmonizētu savu emocionālo labsajūtu.

“RAVE team”, “CRE ATE” un “Sociālo Tīklu Māja” dibinātājs Roberts Klēpis kopā ar skolēniem runāja par dzīvi, lai saprastu, kā uzticēties dzīvei. Skolēni grupās pārbaudīja cik ļoti uzticamies ar dažādu uzdevumu palīdzību. Turklāt katrs varēja izmēģināt BMX Freestyle velosipēdu.

Atkarību profilakses centra vadītāja, centra ”MARTA” Liepājas filiāles vadītāja un Liepājas pilsētas domes deputāte Madara Lapsa kopā ar skolēniem dalījās pieredzē par to “Kā nesačakarēt savu dzīvi un izvēlēties karjeras ceļu, kas ļauj darīt visu, ko gribi (vienlaikus izdarot visu, ko vajag)”. Skolēni ar dažādām aktivitātēm tika mudināti apzināties kā atrast savu aicinājumu.

“Kustību telpa” Liepājā trenere, sertificēts jogijs, Hatha un Yin Jogas instruktore un nodarību cikla “Brīdis atelpai” radītāja Eva Millere kopā ar skolēniem praktiski darbojā, iemācot 3 dažādas elpošanas tehnikas, kas noderēs ikdienas skrējienā. Kā minēja Eva tieši tikai 5 minūtes dienā aizņem – apzināti ieelpot un izelpot.Apzinātai elpai, ko skolēni mācījās nodarbības laikā, ir daudz ieguvumi, piemēram, palīdz tikt galā ar piesātinātām emocijām, relaksē prātu un ķermeni, veicina kreativitāti, radošumu, uzlabo sirdsdarbību, rodas papildus enerģija, mierīgā reaģēt stresa situācijās.

Aktivitātes mērķis bija veicināt veselīgs ieradumus, parādīt, ka izpildāmie vingrinājumi ir vienkārši, izpildāmi arī mājas vidē vai kur citur. Lauzt stereotipus jauniešu un ne tikai vidē – kādas ir jogas aktivitātes, cik viegli tās integrējamas mūsu ikdienā.

Jūras spēku virsnieks, Liepājas 14. skautu un gaidu vienības priekšnieka pienākumu izpildītājs Kristaps Smiltnieks dalījās savā pieredzes stāstā, kā no jaunsarga nonāca līdz virsniekam un tālāk jau sekoja komandas saliedēšanās izaicinājumi, ar aktivitātēm AMII aplis un rings, sargi savu asti.

Digitālo inovāciju parka vadītāja Agate Ambulte kopā ar skolēniem veidoja aktīvo diskusiju par tehnoloģiju un karjeras izaicinājumiem mūsdienās. Aprunājās ar jauniešiem par viņu skatījumu uz mūsdienu aktualitātēm tehnoloģiju, īpaši mākslīgā intelekta rīku pielietojumā.

 Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests, Kurzemes reģiona pārvaldes, Liepājas 1.daļas komandieris Jānis Pošeiko pastāstīja visu to ceļu no studiju sākuma Ugunsdrošības un civilās aizsardzības koledžā, līdz Rīgas Tehniskās universitātes pabeigšanai un esošajam amatam. Skolēniem bija iespēja pārliecināties, cik efektīvi var uzvilkt ugunsdzēsēja glābēja aprīkojumu un aizsargtērpu.

Pasākuma beigās, Liepājas pilsētas eksperte jaunatnes un karjeras jautājumos Aelita Jankovska aicināja jauniešus izmantot tiem dotās iespējas un veidot savu karjeru jau tagad. Kopīgi ar direktori Anitu Kuncīti un direktores vietnieci audzināšanas jomā Daci Mickus pasniedzām pateicības aktivitāšu vadītājiem. Pasākums noslēdzās ar muzikālo priekšnesumu, kuru nodrošināja Jūras Spēku orķestra ansamblis.

Sakām lielu paldies Liepājas 8. vidusskolas komandai par iniciatīvas atbalstīšanu, visiem aktivitāšu vadītājiem par ieguldījuma sniegšanu skolēnu attīstības pilnveidē, Wind Poligon – Divi Vēji par iespēju aktivitāšu vadītājiem satikties neformālā gaisotnē un izvērtēt paveiktā darba nozīmīgumu, NBS Jūras spēkiem par aktīvu sadarbību visa mācību gada garumā, NBS Jūras spēku Orķestra priekšniekam Uldim Lociniekam par muzikālā priekšnesuma nodrošināšanu, Liepājas Bērnu un jaunatnes centra filiālei “Jauniešu māja” par lietām, kuras palīdzēja radīt “paldies” aktivitāšu vadītājiem un labiekārtot vidi ar karogiem,  Liepājas pilsētas Izglītības pārvaldei par informatīvo atbalstu.

Informāciju sagatavoja: Elīna Tapiņa pedagogs karjeras konsultants

FacebookTwitter