Skolās, kuras atrodas lielceļu tuvumā, tostarp, Liepājas, notiks nodarbības par satiksmes drošību (25.10.2016)

Latvijā ir daudzas pilsētas, kurās mācību iestādes atrodas lielo maģistrālo ceļu tiešā tuvumā,  un ko autopārvadātāji izmanto tranzītam. Skolēniem ik dienu nākas šķērsot šos augstas intensitātes satiksmes lielceļus.  Liepājai diennaktī cauri izbrauc ap 442 kravas automašīnas – tā liecina AS “Latvijas Valsts ceļi” dati. Lai bērni justos droši uz ielas un ceļa, zinātu kā pareizi tos šķērsot,  tostarp, ieraugot kravas vai citu liela izmēra automašīnu, un, lai samazināt satiksmes negadījumos bojā gājušo bērnu skaitu Latvijā līdz nullei, šī gada septembrī tika aizsākta vēl nebijusi satiksmes drošības kampaņa “Apstājies. Paskaties. Pamāj.”. Kampaņas ietvaros Latvijas skolās notiek lekcijas par satiksmes drošību bērniem  un praktiskas nodarbības, kurās bērni tiek iepazīstināti ar  kravas automašīnas izmēriem, tās manevrētspēju satiksmē un tiem ir iespēja iejusties   smagās automašīnas šofera lomā.

1860x1050-stop-look-wave-illustration-wave-teaser2@2-teaser2Kampaņas idejas pamatā – bērniem kā drošas uzvedības paradumu iemācīt kādu pavisam vienkāršu, bet ļoti efektīvu darbību – pirms ielas vai ceļa šķērsošanas, arī pa apzīmētu gājēju pāreju – apstāties, paskatīties un pamāt mašīnas šoferim, tā pārliecinoties, ka autovadītājs un bērns viens otru pamanījuši.

Ņemot vērā lielo skaitu kravas automašīnu, kas diennaktī izbrauc cauri Liepājai, 26.oktobrī skolēniem pulksten 13.15 Liepājas bērnu namā, Labraga ielā 11 un PII “Saulīte” audzēkņiem pulksten 16.15 Liepājas Raiņa 6. vidusskolā, Ganību ielā 106, tiks organizētas reģionālās nodarbības. Jāpiebilst, ka minētās nodarbības tiek organizētas Zviedrijas dienu ietvaros, kas Liepājā norisināsies no 26. līdz 27.oktobim.

Kampaņas ietvaros uz Latvijas skolām, tostarp Liepājas, dosies īpaša “Apstājies. Paskaties. Pamāj.” kravas automašīna, lai ar lekcijām un praktiskiem automašīnas paraugdemonstrējumiem bērniem saprotami skaidrotu – cik sarežģīti lielo automašīnu šoferiem ir pamanīt gājējus vai velosipēdistus to tuvumā. Bērni varēs iejusties kravas automašīnas vadītāja lomā un praktiski pārliecināties par ceļa pārredzamību no šofera vietas, uzzināt par kravas auto manevrēt spēju, kā arī auto bremzēšanas ceļu, “aklajiem punktiem” un citām svarīgām lietām, kas jāzina un jāņem vērā, lai justos un pārvietotos  uz ceļa droši, tā iemācot – apstāties, saskatīties ar šoferi – tieši vai caur atpakaļ skata spoguli un pamāt, pārliecinoties, kas esi pamanīts.

Latvijā kampaņu organizē uzņēmums “Volvo Truck Latvia”. Kopīga mērķa labā jeb lai bērni uz ielas justos droši, kampaņā ir apvienojušies tādi uzņēmumi un iestādes kā VAS “Ceļu Satiksmes Drošības Direkcija”, apdrošināšanas sabiedrība ERGO, “Eveko poligrāfija”, apdrošināšanas brokeru sabiedrība “IIZI”, “Mūsa Motors Rīga”, “MTG”, “Neste Latvija”, transporta uzņēmums “VRJ”.
Mācību materiāls skolēniem

Lasīt vairāk

FacebookTwitter