Karjeras lidojumam labvēlīgs laiks (24.10.2022)

Lai popularizētu karjeras atbalsta iespējas izglītojamajiem vispārējās un profesionālās izglītības iestādēs, jau desmito gadu Valsts izglītības attīstības aģentūra (VIAA) sadarbībā ar Latvijas pilsētām un novadiem organizē Karjeras nedēļu. Tā ir viena no VIAA īstenotā projekta “Karjeras atbalsts vispārējās un profesionālās izglītības iestādēs” aktivitātēm, ko finansē Eiropas Sociālais fonds un valsts. Pasākuma aktualitātēm un programmai var sekot līdzi sociālajos tīklos facebook.com/TavaiKarjerai, twitter/TavaiKarjerai.

20.10.2022. norisinājās Valsts izglītības attīstības aģentūra (VIAA) organizēta tiešsaistes diskusija jauniešiem “Kādas superspējas veidos manu nākotni”. Uzņēmējs Dāvis Plotnieks ar diskusijas dalībniekiem pārrunāja nākotnes profesijās pieprasītākās un nepieciešamākās prasmes un rakstura iezīmes, kā arī uzņēmējspēju attīstīšanas veidus. Diskusijā piedalījās Banku augstskola rektore, asociētā profesore Līga Peiseniece,  Izglītības organizācijas “Junior Achievement Latvia” vadītājs Jānis Krievāns, “Roibox” dibinātājs un vadītājs Jēkabs Endziņš, Zinātnes centra “Futurimo Rīga” vadītāja, Velorūmes līdzdibinātāja Keitija Litte un komiķis, Delfi sociālo tīklu profilu satura redaktors Edgars Bāliņš. Skolēni piedalījās aptaujā un atklājās, ka, viņuprāt vērtīgākās spējas ir

20.10.2022. vakarā norisinājās (VIAA) organizēta tiešsaistes diskusija “Kā palīdzēt bērnam atklāt savas superspējas” vecākiem, pedagogiem un citiem interesentiem smelties vērtīgus padomus un iedvesmu.  Žurnālists un četru bērnu tēvs Ansis Bogustovs ar diskusijas viesiem – Andri Ziemeli, Intu Lemešonoku, Mairu Dzeni, Elīnu Bārtuli un Edgaru Plētienu runāja par ārpusskolas aktivitāšu daudzveidību un to nozīmi prasmju attīstīšanā, kā arī vecāku un pedagogu lomu bērna spēju atklāšanā un pilnveidē.

21.10.2022. 11.a klases skolēni piedalījās Latvijas Universitātes Karjeras centra seminārā “Karjeras izvēle”, kuras laikā semināra vadītāja karjeras konsultante Dace Siliņa runāja par karjeras jēdzienu un karjeras izvēles stratēģijām, balstoties uz stereotipiem un Džona Holanda profesionālās izvēles teoriju. Skolēni iesaistījās sarunā par stereotipiem uz kuriem balstoties, cilvēki mēdz izvēlēties profesiju, izglītības iestādes. Skolēni paši iejutās karjeras konsultanta lomā lomu spēles laikā un veica secinājumus par to, cik svarīga ir pašizpēte patstāvīga karjeras lēmuma pieņemšanā.

Karjeras nedēļa tika noslēgta Liepājas lidostā, kur mācību ekskursijas laikā skolēni iepazina AirBaltic Training Pilotu akadēmijas darbību. Tikāmies ar jaunieti, kurš pašlaik mācās par pilotu, redzējām studentu pilotu lidojumā un noskaidrojām, kādām spējām ir jāpiemīt jaunietim, lai viņš kļūtu par pilotu. Jaunietim jābūt apzinīgam, apķērīgam, pacietīgam, motivētam ar labām komunikācijas un sadarbības prasmēm. Turklāt jābūt lieliskam komandas spēlētājam ar labu stresa, psiholoģisko noturību un produktīvi pašpārliecinātam. Gluži kā profesionālajā dienestā, ir jāspēj pakļauties subordinācijai un hierarhijai. Noteikti jābūt ļoti labām angļu valodas zināšanām un ārkārtīgi svarīgi ir apgūt eksaktās zinātnes. Students atzina, ka studiju process ir sarežģīts, jo iespēja lidot ir atkarīga no laikapstākļiem un aviācija ir jāmīl, lai spētu izcili veikt savu pienākumu.

Noslēdzot karjeras nedēļu, īpašu paldies jāsaka Liepājas 8. vidusskolas administrācijai par atsaucību, 2.a klases kolektīvam un skolotājai Intai Zomerfeldei uzņēmējspēju iepazīšanu un 8.c audzinātājai Irinai Vasiļjevai par viesu uzņemšanu, sociālajai pedagogam Agnesei Putrei un direktores vietniece audzināšanas jomā Dacei Mickus par skolēnu nogādāšanu pasākuma vietā, 9.b klases audzinātājai Ilzei Āboliņai un 9.b klases skolēniem par aktīvu dalību karjeras nedēļas aktivitātēs un 11.a klases audzinātājai Kristīnei Ķipstei un skolniecēm Keitai Ābelei un Megijai Bondarenko par visaktīvāko iesaistīšanos un vēlmi iepazīt dažādas profesijas.

Uzņēmējspējas piemīt katram no mums un ar tām mēs vadām savu dzīvi, lai veidotu to tādu, kādu mēs to vēlamies.

Informāciju sagatavoja: Elīna Tapiņa, pedagogs karjeras konsultants

FacebookTwitter